Sunday, February 7, 2016

Rakkaat kodinkonemyyjät - Dear homesupplies sellers

This post is going to be in Finnish, but English version is up on it's way!

Rakkaat kodinkonemyyjät, elektroniikkamarkettien asiakaspalvelijat, ketä teitä nyt on..

Pyytäisin lukemaan alla olevan kirjoituksen kokonaan. Jos tunnistat itsesi alla olevasta tavasta hoitaa asiakkaita, olisi todennäköisesti aika katsoa peiliin ja miettiä onko oikeassa paikassa töissä, tai että olisiko aika muuttaa asennetta.
Jos olet itse kauppias, syytä ei tarvitse toivottavasti kertoa.
Jos olet "vain myyjä"; jotta sinulla olisi työpaikka vielä vuodenkin päästä, se vaatii, että liike jossa olet töissä tekee tuottoa. Liike ei tee tuottoa jos asiakkaita ei palvella.

Alla olevat esimerkit ovat yksi suuri syy siihen miksi itse (taas kerran) ajoin mielummin sen 70km isoon kaupunkiin ostoksille. Vaikka täältäkin olisi saanut. Toki, omalla kohdalla yhdistän reissuihin aina jonkin muun käynnin näiden yhteyteen että ei me nyt yhden mikron takia Tampereelle ajeta, mutta ymmärrän kyllä täysin miksi täältä ajetaan välillä ihan pientenkin asioiden vuoksi isoon kylään asti.

Mutta asiaan. Nyt kun tuota keittiötä on jo jonkin aikaa tuijotellut, ja oon todennut että tuollaiseksi se jää, on ehkä tullut aiheelliseksi keskustella kodinkoneiden uusimisesta.

Sen lisäksi, että niillä alkaa olla selkeästi jo ikää, niin niiden kulutuskaan ei ole järin pieni verrattuna nykyisiin vempeleisiin. No ei siinä, ukko kuskiksi ja radalle, tai siis uunikaupoille/mikrokaupoille.

Tiesin jo etukäteen, että mun on turha edes harkita integroitua hellaa, koska...
A. se ei sovi meidän keittiön tyyliin
B. mä en millään jaksaisi alkaa vetämään tasoja sen takia uudestaan, että meille tulis integroidut vehkeet
C. vaikka ylläolevat muuten täyttyisi, niitä ei saa valkoisena (kromi ei sovi meidän keittiöön)

Käytiin Tampereella katselemassa helloja, ja itseasiassa löysinkin sellaisen joka miellytti oikeastaan kaikin keinoin - paitsi hinnan puolesta. Joo, se oli tietty se liikkeen kallein induktioliesi. Onneksi oltiin vasta katselureissulla, ja lohduttelin itseäni, että ehkä kotopuolen liikkeistä saattaisi löytyä vastaavanlaisia.
No entäs ne mikrot? Aikalailla samat kriteerit, paitsi että näitä saattaisi saada vaikka pinkkinä (ei muuten ollu, jos kiinnostaa)! NO EI. Suurimassa osassa kauppoja oli joku 2-3 mallia hyllyssä joista olisi pitänyt päättää, myyjiä ei missään näkyvillä ja tuotteissa ei selostelapuissa kerrota mitään muuta kuin hinta ja nimi. 
Jääkaapit jätettiin suosilla toiseen kertaan.
Luovutettiin suuremman kaupungin osalta tällä erää tyhjin käsin ja palattiin kotikylän omille liikkeille. Onhan ne kuitenkin pienempiä ja henkilökohtaisempia ja yleensä palveluakin saa. Tai näin kerta toisensa jälkeen olen halunnut uskoa. En viitsi mainita liikkeiden nimiä, mut vaikea sitä ei ole arvata jos tietää missä kaupungissa asun.

Liike 1. 
Kahtotaan niitä mikroja.
Myyjä: Tässä nää ny on, ei näissä mitään erikoista, ne nyt vaan on mikroja.
Myyjä oottelee vieressä josko tulee kysyttävää.
Puolisko (rikkoakseen hiljaisuuden): Ihan mielenkiinnosta, kenen tehtaalta nää Point merkkiset tulee? (jos lukijat ei tienny niin suurin osa halpamerkeistä tulee joltain tunnetulta tehtaalta kuten UPO, Whirlpool, Samsung..).
Myyjä: No mitä näitä ny on. Upo, Whirlpool, jne... Kiinassahan ne kaikki silti tehdään.

Löydän mikron mikä on aika lailla passeli.
Minä: Millä välityksellä tässä on sekunnit, 5 sec? (mä siis leivon, ja kyllä, sillä on merkitystä.)
Myyjä: No kyllä ne on nykyään kaikissa 10sekuntia et sä sen lyhempää aikaa saa.

Tiedoksi, että oisin muuten ostanut ton mikron suoriltaan jossei ois ollu tota 10sekunnin selitystä, mutta päätin sitte että koitan vielä etsiä jostain oikeanlaisen kun ei sillä mikrolla ny niin kiire oo.
Helloissa ei vikaa mitä nyt niitä ei vaan ollu varsinaisesti kauheemmin. Niiden kohdalla myyjä ihan ok ja ymmärsi kun sanoin että kattelen vielä.

Liike 2.
Kattellaan mikroja. Pari semmosta ok vaihtoehtoa, mitä nyt hinnoissa 10-20% pikkukylä lisää.
Myyjä juttelee niitä näitä puoliskon kanssa. Mä räknään niitä mikrojen luukkuja, että saako ne ykskätisesti auki ilman et koko mikro tulee mukana.
Myyjä: Se on ihan hyvä se mitä sä katoit eka.
Minä: Nii, muuten oiski mutta ku väri on ihan väärä, pitäis olla valkoinen kun ei sovi meidän keittiöön kromi tai musta. (koitin kalastella saako sitä toisen värisenä)
Myyjä: Niissä on kyllä KAIKISSA nykyään mustaa että et sä ihan valkoista saa kyllä mistään.

Viereinen mikro jota kattelin oli täysin valkoinen. Edes lasi ei ollu musta vaan kirkas. Luukku vaan oli aika surkee.

Myyjä morkkaa asiakkaita. Kyllä. Siis kun mainitsin että mikron tarttee olla digitaalinen eikä semmonen rulla johon vedetään summamutikassa aikaa. Niin hän..
Myyjä: Joo siis. Onhan toi kotikokki halpa mutta eipä sitä ostakkaan kuin yks ryhmä; vanhukset. Ne vaan ajattelee että kuhan se on halpa ja toimii nii ei muulla väliä, vaikka ihan surkeitahan noi on.

Totuushan se ehkä saattoi olla, mutta onko ny ihan asiallista asiakkaalle heittää tollasta? Myyjä häippäs, me siirryttiin katsomaan helloja kun en löytäny mieleistä mikroa.

Myyjä ilmestyy takaisin. Kokeilin uuninluukkuja. Mutisen jotain ittekseni turhan jäykästä luukusta. (Silläkin on merkitystä, josset tiedä miksi, niin kysy joltain joka leipoo ja tekee kohokkaita tai käyttää uunia yksikätisesti.)

Myyjä (ivallisesti): Tollasia ne on kaikissa, millainen sen sitte pitäs olla?
Minä: No sellanen joka ei pamahda kiinni eikä oo näin jäykkä. Enhän mä meinaa ees jaksaa avata tätä luukkua kunnolla.
Myyjä (edelleen ivallinen): No kuule se lapsilukko on siinä muutamalla ruuvilla kiinni että siitä vaan irroitat sen.
Minä (hermo alkaa jo kiristyä): No ensinnäkin, lapsilukkoa EI IRROITETA ainakaan meidän taloudessa, toisekseen, ei se lapsilukko siihen mitään auta että tässä on surkea jousitus sen kannalta että toi luukku paukahtaa kiinni kun sitä sulkee.
Myyjä: No sellaisia luukkuja ei oo kuule olemassakaan jotka menee nätisti kiinni!
Minä: Ai, kyllä mä sellaista just tossa Tampereella testasin...
Myyjä: Ai minkämerkkinen muka? JA missä muka????

Oikeesti, mun ois tehny mieli kävellä jo tässä kohtaa pihalle mutten viittiny kun niitä helloja oli oikeasti pakko etsiä. Todettiin sitte kuitenki yhteen ääneen melkei puoliskon kanssa että Gigantissa, ja merkki oli *jokujotaennytmuista*
Ei vastannu myyjä mitään.
Mutta alkoi myymään integroituja. "Kyllä mä oon pyrkiny siihen et yritän saada asiakkaat mielummin ostamaan näitä integroutuja, ei noissa toisissa oo mitään järkee, noi on niin vanhaa teknologiaa kyllä että..."
IHAN TOSI, ethän sä ny voinu sanoa tota ääneen?
Minä: En aatellu alkaa säätämään mitään kehikkoa siihen ympärille. Meillä on jo muuten keittiö remontoitu puuttuu vaan uudet kylmäkalusteet eikä sinne edes sopisi ulkonäöllisesti integroitu.
Myyjä: Siis nää on niin paljon parempia. Et jos sulla vaan se mahdollisuus on että voit tehdä siihen niin tee ihmeessä.
Minä: No kun ei ole mahdollisuutta, tai on, mutta sit pitäs uusia kaikki tasot ja... (myyjä keskeytti)
Myyjä: Nii ja koko keittiö ja sit se ois 10 000 €
Minä: Ei, vaan kun se on ON JO REMONTOITU, ja se uusien tasojen tekemisessä ei vaan ole JÄRKEÄ.
Puolisko: Sitä paitti eiks näillä tuu aika kalliiks tehdä ku noi maksaa kuitenki.. (myyjä keskeytti)
Myyjä: No kyllä saa ihan tarpeeksi hyvät halvemmallaki, AEG hella tosta 200e ja sitte vaikka UPOn uuni 400e se on vaan 600e yhteensä ja toimii ihan hyvin!

Mä tulin tässä kohtaa jo siihen lopputulokseen ettei tämä kyseinen myyjä tee kotonaan ruokaa. Ikinä. Ja ilmeisesti se kehikko ja uudet tasot on sitte ihan ilmaiset.

Jostain hemmetin syystä mä en vieläkään kävelly pihalle. Puolisko jäi pohtimaan integroituja sillä tasolla että onhan se tietty kätevä, et jos hajoo jompikumpi osa niin tarttee korjata vaan toinen.
Myyjä: No ei näitä kyllä mitään korjata kannata, uus vaan tilalle.
Puolisko: Nojoo kumpi tahansa onkaan viisaampaa. Joka tapauksessa ei tartte uusia kuin toinen.
Myyjä: Nii ei siinäkään kyllä mitään järkeä oo. Sitte näyttää toinen rumalta ja vanhalta. Se on just sitä ku mummot tulee tänne uusimaan jääkaappia eikä uusi sitä pakastinta samalla. Sitte on hemmetin ruma pakastin alapuolella ja uus jääkaappi yläpuolella. Ei kuluta enää ihmiset rahaa.

TÄSSÄ KOHTAA, mä lähdin ulos. Totesin vaan että "mä en oo sitäpaitti varma onko meidän hella 50cm vai 60cm. Mennään mittaamaan, heippa."

Kyllä mä tiesin. En vaan enää keksiny mitä muuta mä oisin voinu sanoa ilman, että tulee rumia sanoja, koska mun todella ois tehny mieli kertoa pari valittua sanaa tälle henkilölle.

Mä oikeasti todella todella todella haluaisin tukea meidän oman kaupungin liikkeitä ettei ne joudu sulkemaan oviaan. Mutta ei ne sitä ainakaan helpoksi tee. Toisesta näistä mainituista liikkeistä mulla oli jo aikaisemmilta kerroilta vähän kyseenalaisia kokemuksia mutta kun kovasti tahtoisin antaa aina uusia mahdollisuuksia. Harmittavaa.

Hellaa ei olla vielä hankittu, enkä vielä tiedä mistä sen hankin.
Mikro haettiin Tampereelta, mainitsen tämän siksi että..
Kiitos Hakametsän Expertin myyjä.

Olit tosi mukava ja jaksoit jaapata siinä mikrosta ja näit vaivaa sen eteen että se on ny varmasti semmmone "rouvalle kelpaava".
Olit rehellinen, mutta silti asiallinen eikä sulla ollut tarvetta vajota liian alas juttuinesi. Ja tunnuit selkeästi ymmärtävän, että jostain kummallisesta syystä mulle on merkitystä sillä, että millainen se mikro on, vaikka itse käytätkin vain sitä pikatoimintoa. (vieläkin hymyilyttää).
Terkut sinne, että toi mikro on kyllä ihan loistava. Ja sopii muuten keittiön väreihinkin. Nähdään uusiksi sitten kun ootta muuttanu uuteen osoitteeseen.

Terkut tänne tuppukylän Liike 1 :seen:

Siinä mikrossa on 5 sekunnin välein portaistus.

Siis siinä jonka oisin ostanut teiltä ellet ois sanonu että se on 10sekuntia. Tiedän tämän siksi, että se kyseisen mallinen mikro on nyt tuolla keittiössä ja portaistus on testattu.

No comments:

Post a Comment

Like what you read? Hit me with a comment!