Thursday, December 3, 2015

HOW TO: rahan säästö / saving money

NOTE: If you want to read this in english, click here.

Ihmisiä on erilaisia, ja kaikki meistä toimii itselleen parhaaksi kokemallaan tavalla.
Itse olen usein todennut, että rahan säästäminen tai rahan budjetointi tekee minusta tehokkaan. Kun keksin miten voin tehdä lisää rahaa, tai miten voin esimerkiksi säästää seuraavan kesän ulkomaanmatkaa varten ja kun onnistun siinä, päiväni on ollut loistava, ja myös muilla osa-alueilla työpanokseni on moninkertaistunut.Nämä vinkit eivät ehkä toimi sinulle, mutta halusin jakaa miten itse teen sen. Kirjoitan nämä siihen muotoon, kuin itse teen näitä asioita, eli pyrin säästämään pahan päivän varalle, tai lomamatkaa varten. Varautunut ihminen on onnellinen ihminen.

1. Tee itsellesi säästöporsas


Kyllä.  Mieluiten lukittu sellaiseen. Seuraavat kaikki vinkit ovat sellaisia, jotka avustavat täyttämään sitä porsasta. Ajattele, että ne rahat eivät edes ole sinun, silloin niihin ei tule koskettua. Älä laske niitä rahoja. Jos tiedät paljonko sinulla on porsaassa rahaa, alat helposti miettimään mitä kaikkea sillä tekisit (ja ottaisit ne sieltä pois ennen kuin sen aika on).

Meidän "porsas" on Pringles-purkki, jonka päällystin erilaisilla lehdistä leikatuilla sanoilla ja sanonnoilla. Se on meidän lomapossu, joka on kaapin syvimmässä nurkassa jemmassa, johon saa koskea ainoastaan silloin kun sinne laittaa rahaa tai on lähdössä (suunnitellulle!) matkalle.


2.  Myy kaikki ylimääräinen pois


Kaikki se, millä et oikeasti tee enää mitään, myy se pois. Facebook on pullollaan ryhmiä joihin voit ilmoittaa omat tuotteesi myyntiin ilman, että joudut maksamaan pöytävuokria tai muita maksuja kenellekään.

Itse teen niin, että jossen ole sitä vuoteen tarvinnut, en todennäköisesti tarvitse sitä jatkossakaan. Käyn läpi säännöllisesti kaapit kodistamme (ei kaikki kerrallaan mutta muutaman kuukauden välein aina yhden) joista pääsääntöisesti joka kerta löytyy jotain minkä voi laittaa eteenpäin.

Ellet omista jotain erittäin arvokkaita keräilykohteita tai huonekaluja joista haluat päästä eroon, et todennäköisesti tee tällä mitään älyttömiä summia. Mutta! Pointti onkin siinä, että kaikki se raha minkä saat näistä myydyistä tuotteista, pistät ne sinne säästöpossuun.

Tavaroitaan myydessä kannattaa muistaa myös, että pidä hinnat järkevinä. Vaikka olisikin tilanne, että tarvitset akuutisti rahaa, niin älä ylihinnoittele. Silloin helposti kukaan ei osta, etkä sinä saa tarvitsemaasi hyötyä.

Voisin jatkaa tavaroiden myymisestä loputtomiin, mutta ehkä jätän sen toiselle kertaa. ;)

3. Tee hintavertailuja


Pääsääntöisesti joka paikassa on useita liikkeitä jotka tarjoavat samaa (tai lähes samaa) palvelua tai tuotetta, mutta hinnat eroavat toisistaan suunnattomasti.

Meidän omassa kaupungissamme on 6 eri ruokakauppaa ja tämä on suhteellisen pieni paikka, joten valinnan varaa varmasti löytyy. Osaa näistä on myös omat bonussysteeminsä joihin kannattaa perehtyä, että onko niistä hyötyä (ja kuinka paljon).

Me käytämme pääsääntöisesti kahta näistä ruokakaupoista, jotka ovat todella lähekkäin. Siksi, että ne olevat halvimmat sen perusteella mitä olemme vertailleet. Eikä molemmista saa kaikkea mitä haemme. Eli.
Sanotaan, että olet tottunut ostamaan liikkeestä A kaikki ruokatarvikkeet. Kirjoita ylös (tai ota mukaan edellisen kerran kuitti) ja mene liikkeeseen B. Osta liikkeestä B kaikki ne tuotteet, jotka saat sieltä halvemmalla. Laske paljonko säästit. Laita säästämäsi rahat porsaaseen.
Tee sama toisinpäin.
Vaateostoksilla. Olet budjetoinut asuusi vaikkapa 20$, koska olet katsonut asun jo valmiiksi jostain tietystä liikkeestä. Käy ensin muissa liikkeissä, käy myös kirpputorilla. Etsi netistä. Käytä kaikki mahdolliset keinot. Katso myös oma vaatekaappisi.
Jos löydät asun halvemmalla, pistä väliraha porsaaseeen.

Kuulostaako hullulta? Ajattele se niin, että olisit joka tapauksessa normaalissa tilanteessa käyttänyt tuon rahan. Joten eikö olekin sitten ihan sama pistää se säästöön?


4. Säästä joka päivä


Pystyisitkö laittamaan jokaisesta tekemästäsi työtunnista 0,10€ säästöön? Tottakai pystyisit. Ihminen tekee keskimäärin päivässä 8 tuntia töitä. Jokaisesta tunnista 0,10€ viiden päivän ajan tarkoittaa 4€. Ei kovin paljon, eihän? Mutta.. Se on jo 16€ kuukaudessa ja 192€ vuodessa.
Kuinka tämä on helppo toteuttaa? Pistä joka päivä lompakostasi pikkuhilut porsaaseen tai  joka päivä se 0,80€ tai kerran viikossa 4€. Ihan miten vain. Säästät joka tapauksessa tällä tavoin vähintään 192€. Ja mikäli porsaasi on pankkitili, niin ne rahat jopa nousevat korkoa.


5. Ole kuponki-ihminen


Etsi netistä palveluita, jotka palkitsevat siitä, että ostat netistä. Näitä on useampia, ja itse käytän sellaista joka toimii Suomessa (ostohyvitys), mutta ympäri maailman löytyy kyllä useita tätä tarjoavia palveluita.
Käyttämällä tällaisen sivuston linkkiä saat ostamistasi tuotteista osan rahasta takaisin.
Nämä rahat jäävät käyttäjätilillesi, ja tietyn summan tultua täyteen voit nostaa ne pankkitilillesi.
Itse teen näiden rahojen kohdalla niin, että ne menevät suoraa säästötililleni. Olen jo säästänyt tämän rahan, enkä ole "kaivannut" sitä, joten miksi käyttäisin sitä nytkään turhuuksiin?

6. Hyödynnä kaikki etukortit

 

Saattaa tuntua typerältä, että on sata miljoonaa eri etukorttia lompakossa, mutta siinä kohtaa kun se säästää selvää rahaa niin olet yhtä hymyä. ;)

Näitä samoja vinkkejä voi myös hyödyntää huonoon rahatilanteeseen muuten. Eli ei laita rahoja säästöön vaan tekee näitä asioita jotta pärjäisi arjessa.
Mutta siinä kohtaa kannattaa ehkä miettiä, että olisiko aika muuttaa jotain muutakin omasta elämästä, mikäli päivät ovat jatkuvasti kitsailua ja säästämistä?

No comments:

Post a Comment

Like what you read? Hit me with a comment!